Cesta hrdinky – nová kniha pro současné dny

23.04.2020 10:56

Milé maminky, učitelky, knihovnice, zkrátka ženy,

cítíte se v této době dobře, protože jste se mohly zastavit a nadechnout? Nebo vás požadavky okolí stíhají ještě víc? Z internetu se na vás valí spousta doporučení, návodů, videí, jak tuto dobu využít…

Zkuste se zastavit a vzít si aspoň po chvilkách čas pro sebe a knížku, která vám udělá dobře. Třeba letošní novinku od německé psychoterapeutky Sabine Groth Cesta hrdinky, která je průvodcem po vnitřním světě, na cestě k sobě samé, praktickou cvičebnicí s řadou úkolů a experimentů, obsahuje mantry na cestu.

„Příběhy jsou lékem. … Mají nesmírnou moc; nevyžadují od nás, že musíme něčím být, něco dělat, nějak se chovat – prostě pouze nasloucháme. Příběhy obsahují léčebné prostředky pro uzdravení či znovunabytí jakékoli ztracené síly. Příběhy vyvolávají vzrušení, smutek, otázky, toužení a porozumění, které spontánně vynášejí archetyp, v tomto případě divokou ženu, zpět na povrch.“

Autorka často odkazuje na známé dílo Ženy, které běhaly s vlky od Clarissy Pinkoly Estés, odkud pochází citát. Cesta hrdinky pomáhá najít v každé ženě její vnitřní sílu prostřednictvím ženských archetypů, s nimiž se setkáváme v pohádkách, mýtech a příbězích i filmech. Jsou to vnitřní obrazy, které ztělesňují nejrůznější aspekty naší osobnosti. Při uzdravování jde o to, aby se jednotlivé části naší duše spojily. Kniha pracuje s několika ženskými archetypy, v každé kapitole s jedním – čarodějnice-ničitelka, milenka, královna, divoká žena a vědma. Všechny máme v sobě a měly bychom je postupně odkrýt.

Experimenty seznamují nás čtenářky s poklady ukrytými hluboko v nitru a mají nás inspirovat v další cestě za poznáním sebe sama. Pomocí cvičení a experimentů objevujeme zdroje své síly, získáme sebedůvěru a odvahu a lépe se vyznáme samy v sobě.

Hrdinka se nebojí nepříjemností a zkoušek.

Vyrazí do divočiny, zdolává hory a čelí svým

vlastním úzkostem, ponoří se do temnoty své duše,

vyzvedne poklad a vykročí vstříc ranním červánkům.“

 

Mantry na cestu:

Jen já sama určím, co prožiji a jak.

Mám se ráda přesně taková, jaká jsem.

Ostatní lidi považuji za zrcadlo, v němž se můžu rozpoznat.

 

Autorka doporučuje pročítat jednotlivé kapitoly několikrát a nahlížet je z různých pozic osobního vývoje. Často pokaždé pozorujeme svět zcela novýma očima a objevujeme jej znovu a nově, což vede k hluboké osobní transformaci.

 

Autor: Sabine Groth/Cesta hrdinky

Podtitul: Hledání zdrojů ženské síly

Nakladatel: Portál

ISBN: 978-80-262-1565-3

Počet stran/vazba: 224/brožovaná

Rok vydání: 2020