Vílí kouzla na Knižním festivalu v Ostravě

07.03.2020 17:11

Už podruhé jsme využili pozvání na akci v nové podobě - na Knižní festival v Ostravě

V pátek jsem měla připravené dvě dílny pro žáky ostravských škol, jednu s Vílími kouzly pro první supeň a druhou s tvůrčím psaním pro druhý stupeň a na sobotu workshop kreativního psaní pro veřejnost v Komorním sále na výstavišti na Černé louce. Kromě toho byla spousta příležitostí načerpat inspiraci a užít si festivalového dění pod taktovkou programové ředitelky, paní Jany Juříčkové.

Na loňském prvním ročníku jsme s ilustrátorkou Petrou Řehovou vystupovaly v Komorním sále s naší knížkou Zakletý zámek, užívaly jsme si v ostravských ulicích i podnicích a při tom vznikla myšlenka na novou pohádkovou knížku. Během následujících měsíců jsme na ní začaly pracovat, dlouho vybíraly název, Petra vytvořila během 14 dnů nádherné ilustrace, následovala spousta aktivit kolem vydání (velký dík patří těm, kteří nás podpořili, hlavně finančně, předobjednávkou ap.). Po vydání si hned získala knížka obdiv dětí i odborníků, dvakrát jsme ji pokřtili, pracujeme s ní s dětmi v pohádkových dílnách i v seminářích pro knihovníky a učitele.

Taky v Ostravě jsme se sešli s dětmi ze dvou ostravských škol, společně jsme si povídali o pohádkách, přečetli jsme jednu pohádku z Vílích kouzel a děti si vyzkoušely konkurz na ilustrátora. Pohádkovou knížku si odnesly paní učitelky do školní knihovny a za originální obrázky pohádkových postav dostaly děti malou odměnu.

 

Jsem moc ráda, že byla i příležitost se pozdravit s paní Monikou Škanderovou z Celé Česko čte dětem, se kterou se díky pohádkám znám už pár let, a probrat nové věci, které se v oblasti podpory dětského čtenářství odehrávají, jejich nové projekty a připravovaný jubilejní 10. ročník Týdne čtení dětem...

 

Podrobný článek o Knižním festivalu najdete pod názvem Měsíc čtenářů začíná knižním festivalem v Ostravě.

Akci na Vílí kouzla bez poštovného najdete na stejném webu.

 

Alena Vorlíčková (těším se na setkání u vás, v nejbližší době na několika místech na jižní Moravě)